Év végi, idényszerű álláslehetőségek

Ha azt szeretnéd, hogy az ünnepek alatt egy átmeneti állást találj, akkor kezdj el munkát keresni idén ősszel. 

Október már a sarkon áll, és amíg ez a hónap a sütőtök illatáról és a Halloween-i dekorációiról ismert, ugyanakkor egy különleges varázslatot hoz a munka piacára: idényszerű munkákat (ugyanúgy mint a tavaszi-nyári mezőgazdasági munkák esetében). Az ünnepek alatt megnő a kereslet az idényszerű munkák iránt a kiskereskedelemben, vendéglátásban és más ünnep-központú iparágakban, és azért hogy a munkahelyet szorgos kezekkel töltsék fel decemberben, a legtöbb munkáltató jelentkezéseket kezd el bekérni. Tehát ha ki akarod használni a közelgő fogyasztási és ünnepi rohamot, akkor indítsd be a fogaskerekeket most.

Itt van néhány lépés ami segíthet kimagasló önéletrajzot készíteni és megszerezni azt az idényjellegű pozíciót amire szükséged van.

Emeld ki az ügyfélszolgálati készségeidet

Nem számít mit fogsz csinálni (raktározás, weboldal ellenőrzés vagy anyakönyvezés), meg kell nyugtatnod a munkáltatóidat azzal ,hogy szemléltetsz néhány tapasztalatot alapvető  ügyfélszolgálattal kapcsolatban. Az ünnepek légörvényként jelentkeznek a legtöbb idényszerű munkahelyen, és neked számos kalapot kell viselned, nem számít mit ír elő a foglalkozásod. A legfontosabb szerepeid tartalmazni fogják az emberi készségeket és a pozitív együttműködést a vásárlókkal.

Szemléltesd a gyors tanulás képességét és a jó ítélőképességet

Miképp a munkáltatódnak nincs ideje a hosszú, nagyon alapos betanításra, neked azonnal ugranod kell. Nagyobb valószínűséggel fognak felvenni ha megmutatod hogy gyorsan tanulsz, dolgoztatod az ítélőképességed és kiváló probléma megoldó készségekkel rendelkezel. Győződj meg arról hogy az előző munkádból említesz pár példát ezekkel a készségekkel kapcsolatosan az önéletrajzodban. Használj bekezdéseket, hogy a mondatok kiemelkedjenek a szövegtörzsből.

Ne bonyolítsd túl

Egy idényszerű állásra, ami nem tart tovább néhány hétnél, egyszerűen kell csinálni a jelentkezést. A munkáltatók olyan dolgozókat szeretnének, akik megbízhatóak, időben megjelennek, akik jól képviselik a vállalatot és tisztességgel megcsinálják a munkát. Ők olyan jelentkezőket várnak, akik barátságosak és hatékonyak is. A te szakmai háttered és az iskolázottságod nem akkora súllyal fog számítani, mint amikor egy állandó pozícióra keresnek jelöltet. Tehát korlátozd le az önéletrajzodat egy oldalra és emeld ki a kiskereskedői, vagy az egyéb, ide kapcsolható releváns készségeidet rögtön a Készségek bekezdésben.

Modernizáld a keresődet

Alakítsd át a keresési feltételeidet és gyorsabb utat találsz a kínálatokhoz. Nézz online állásokat, vagy még jobb, egyszerűen menj el a céghez, az üzletbe, a szállodába, vagy az étterembe és kérj jelentkezési útmutatást személyesen. (sokszor ez a célravezetőbb megoldás, bár sokan megijednek tőle, „házalásnak” tartják, de ezt küzdjük le!)

Lépj hálózatba a barátaidon keresztül

Ha  a barátodnak vagy a szobatársadnak van munkája az ünnepek alatt, kérd meg hogy ajánljon téged. Továbbá, a munkáltatóknak nincs idejük arra, hogy egy mély háttérnyomozást végezzenek el minden idényszerű jelentkezőnél, tehát egy ajánlás vagy egy erős ajánlólevél egy megbízható alkalmazottól segíthet bejutni az ajtón.

Mutass tiszteletet a munka iránt

Persze ez „csak” egy kiskereskedelmi munka az ünnepekre. Amikor megjelensz egy állásinterjún, nem kell egy háromrészes öltönyt felvenned. Habár kifizetődik (és tiszteletet mutat) hogy hivatásosnak és elegánsan nézel ki. Vegyél fel szemkontaktust, mosolyogj és mutasd azt a fajta személyt, akit a cég be akar mutatni a vásárlóinak (természetesen ez nem egyenértékű a képmutatással. Add önmagad, de a legjobb önmagad!) Figyelmesen kövesd a jelentkezési utasításokat és válaszolj gyorsan, ha a munkáltatók küldenek egy emailt vagy hangüzenetet. Bizonyítsd, hogy megértetted azt a nyomást, amit az évszak hoz és azért vagy itt, hogy segíts.

A „Év végi, idényszerű álláslehetőségek poszt először a LiveCareer Blogon jelent meg.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek