az év első CV-s posztja. Tippek!

Senki nem szokott egy fárasztó nap után felmarkolni egy nagy adag önéletrajzot, és kikapcsolódásként elolvasni őket, mint egy könyvet. Ezért furának tűnhet, ha azt mondom, hogy egy sztorit kell elmesélnie a CV-nek. Persze nem izgalmas bűnügyi vagy szerelmi témáról kell szólnia. Abban kell izgalmasnak lennie, hogy valóban mi vagyunk a munkára a legmegfelelőbb jelöltek. Hogyan tehetjük ezt meg?

  1. Kezdjünk egy összegzéssel, vagy skillekkel. A legeredményesebben úgy indíthatjuk meg az önéletrajzot, hogy olyat írunk az elejére, amiből egyből relevánssá tesz minket a pozícióra. Sokszor ez nyilván az előző vagy jelenlegi pozíciónk, de néha a szakmai életutunk korábbi állomásaiból kell előhúznunk bizonyos pontokat. Ha pedig még a karrierünk elején állunk, és nem tudunk mérföldnyi listát írni a tapasztalatainkból, akkor elhelyezhetünk egy skill-eket bemutató részt. Miben vagyunk jók, és miért, (példákkal alátámasztva). Ezt figyelembe véve fogják tovább olvasni az anyagunkat valószínűleg.
  2. Adjunk hozzá egyedit. Ha nem annyira lineáris, inkább kanyargó karrierutunk van, akkor célszerű úgy megfogalmazni a CV-t, hogy legyen egyfajta struktúrája, és könnyen értelmezhető legyen, hogy mit miért csináltunk, miért alakult úgy, ahogy. Vegyünk egy példát.  Mondjuk sales-es háttérrel rendelkezünk, de nagyon szeretnénk grafikai designerek lenn. Idő közben elkezdünk néhány kis projektet csinálni a munkánk mellett, bevállalunk részmunkaidős grafikai állásokat, stb. A standard kronologikus formátum ilyenkor lehet, hogy azt a hatást kelti, hogy határozatlanok vagyunk, nem tudjuk mit akarunk, nem tudunk fókuszálni semmire, stb. Ilyenkor célszerű kettébontani a dolgot. Az egyik oszlopba felírjuk a sales tapasztalatokat, a másik oszlopba pedig a grafikus/designer tapasztalatokat. Így mindjárt más a leányzó fekvése, nem? nem fog szembetűnni semmi negatívum. Ne féljünk más elrendezést használni, mint a “hagyományos”, ha az segít a jobb első benyomás kialakításában.
  3. Gondoljuk újra a kevésbé releváns tapasztalatokat. Végül pedig nézzük át a korábbi tapasztalatainkat, és válogassuk ki belőle azt, ami nem annyira tartozik a megpályázott munkakörhöz. Az első vázlatpont mindig legyen olyan, ami megfogja a lényegét az egésznek, aztán a többi részét pedig formázzuk úgy, hogy a transzferálható tudásunkat mutassa. Az EGÉSZ önéletrajzot személyre és pozícióra kell szabni, még azokat a kis részeket is, amik csak azért vannak, hogy ne legyen lyukak az életutunkban. Ezért a nem annyira releváns dolgokat is úgy kell megfogalmazni, hogy látszódjon belőle, hogy mi az, amit át tudunk ültetni az új munkánkba majd.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

tizenegy − 6 =