Amikor az előre hátra

  1. Amikor az előléptetés megfoszt minket attól, amit szeretünk. Persze az előléptetés nagyon jó dolog. Formálisan is elismerik a munkánkat egy új titulussal, több felelősséggel, és magasabb fizetéssel. De ezek a lépések a napi rutinunkban is változást fognak hozni. Lehet, hogy amit a legjobban szeretünk, azt már nem kell csinálni. Nem kell azokon a feladatokon dolgoznunk majd, amiket eddig a legnagyobb lelkesedéssel végezünk. Mondjuk ha imádunk az ügyfelekkel beszélni, és kineveznek ügyfélkapcsolati vezetőnek, akkor ezt már nem kell megtennünk. Csak azokat kell felügyelni, akik azt csinálják… A lényeg, hogy mindig gondoljuk át, hogy mit kapunk és mit veszítünk azzal, ha elfogadjuk.
  2. Egy új feladat túl sok időt vesz el tőlünk. A főnökünk ad egy új lehetőséget, hogy bizonyítsunk. Ezt olyan formában teszi meg, hogy ránk bíz egy bizonyos feladatot, amit eddig nem csináltunk. Ez jó, mert megbízik bennünk. De azzal is tisztában vagyunk, hogy ez több munkát jelent. Olyan munkaórákról beszélünk, ami mondjuk egy fontos side-projectre volt eddig fordítva. Akár egy olyan side-projectre, amivel teljes munkaidőben akartunk volna foglalkozni hosszú távon. Győződjünk meg, hogy a hosszútávú terveinkkel ez összeegyeztethető-e!
  3. Amikor egy olyan prezentációt vagy előadást vállalunk be, ami nem érdekel annyira. Tök jó, ha felkérnek minket egy prezentáció megtartására, vagy esetleg arra, hogy egy szakmai rendezvényen képviseljük a céget. Jó lehetőség ez az új szakmai kapcsolatok kialakítására, és a személyes brand-ünk kiépítésére. Azonban nyilván elég hiteltelen, ha olyan dologról beszélünk, amiben nem vagyunk járatosak, vagy járatosak vagyunk, de egyáltalán nem érdekel minket. Ne vállaljunk el mindent, még akkor sem, ha menőnek hangzik. Csak összezavarjuk az embereket azzal, hogy kik vagyunk mi, és miért is okoskodunk itt a social media marketingről mérnökként. Később emlékezni fognak ránk szakmai körökben, és nem tesz jót a karriernek.
  4. Ha egy új lehetőség nem illeszkedik a terveinkbe. Tegyük fel, hogy nem kerestünk aktívan állást, de mégis megkeresett minket egy cég egy előrelépést jelentő lehetőséggel. És még jól is hangzik. A fizetés is magasabb, szakmailag is fejlődnénk, menőbb a beosztásunk megnevezése. Már amúgy is régóta terveztük, hogy elhagyjuk azt a szektort amiben dolgozunk és más ipar/üzletágban próbáljuk ki magunkat. Mi a bökkenő akkor? Ha ez az ajánlat nem illeszkedik a terveinkbe, akkor hiába előrelépés, hiába magasabb pozíció, mégsem abba az irányba viszi a karrierünket, amelyikbe szeretnénk.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek