A probléma, amivel minden fiatal álláskereső szembe kerül egyszer

Kinek hamarabb, kinek később eljön az életében egy bizonyos pont, amikor az iskolai tanulmányait befejezi, és át kell kerülnie a munka világába. Az angol szakirodalomban „Quarter-life crysis-ként” ismert életszakasz mindenki életében eljön, ám mindenki másképpen éli ezt meg.

Ennek a rövid bejegyzésnek csupán annyi a célja, hogy felkészítse a fiatalokat arra, hogy még a legideálisabbnak tűnő életút során sem egyszerű feladat az iskolapadból a munkaerő-piacra kerülni.

Sokak küzdenek az álláskereséssel tanulmányaik befejezése után. Vagy a tapasztalata hiánya, vagy a lakókörnyezetük gazdasági, szociológiai jellemzői miatt, akár személyes tulajdonságok, hátrányos helyzet miatt, de ezer más okból kifolyólag is nehézkes a pályakezdők élete.

Ám amennyiben olyan szerencsés helyzetben vagyunk, hogy egyből sikerül elhelyezkednünk, vagy egy családi vállalkozásba kerülünk, akkor sem jelenti azt, hogy a munkába állás folyamata egyszerű lesz.

Gyakran kerülünk kényszerhelyzetbe, nem megfelelő az első állásunk, nem érezzük jól magunkat benne, esetleg a beilleszkedés esik nehezünkre… Ez is kiválthatja ezt a lelki krízisállapotot.

Számtalan ok nehezítheti szakmai pályafutásunk elkezdését, és valószínűleg senkinek nem megy zökkenőmentesen.

Mit tehetünk?

Ezt a problémát gyakorlatilag nem lehet kikerülni. Nem is ez a cél, hanem pusztán annyi, hogy fel legyünk készülve, és megfelelően tudjuk kezelni az elénk álló akadályokat.

A legjobb dolog, amit tehetünk, hogy rugalmasak vagyunk minden tekintetben. Legyünk hajlandóak költözni, munkahelyet váltani, legyünk barátságosak az új kollégákkal, merjünk belevágni új dolgokba is, és ha nem találjuk a helyünket az első munkahelyünkön. Éljünk a lehetőségekkel, legyünk nyitottak minden és mindenki felé, előbb-utóbb sikerül majd megtalálni álmaink állását (de legalábbis a megfelelőt)

Ha megfogadod ezt a néhány alapvető tanácsot, talán te is könnyebben mész át ezen az átmeneti időszakon, és hamar elhagyod a „Quarter-life crysis” állapotot!

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek