5 tanács a kor miatti diszkrimináció leküzdéséhez a munkakeresésed során

A kor diszkriminációt a munkakeresés alatt nagyon nehéz felismerni. Ha egy idősebb munkakereső vagy, majdnem lehetetlen elkerülni. Ne hagyd, hogy ez az akadály a karrier céljaid útjába álljon, és tartsd fejben ezeket a tanácsokat.

Gátlástalan, műveletlen, vagy tapasztalatlan humánerőforrás-menedzserek gyakran megengedik, hogy az elfogultság bizonyos formái becsúsznak a felvételi gyakorlataik közé. Ezek az ellenőrizetlen elfogultságok következésképpen aláássák a jelöltet és a vállalatot is. A jelölt el fog utasítani, de a munkáltató is veszteséget szenved azzal, hogy egy tehetséges jelentkezőt veszít el, aki lehet a későbbiekben a versenytársaknál fog dolgozni. A diszkrimináció egy kard, ami kétélű. Okos munkáltatók felismerik ezt a problémát és azon dolgoznak, hogy kirekesszék ezt a személyzeti programjukból.

Azonban, a diszkrimináció minden formája közül (fajon, valláson, nemen és más tényezőkön alapszik) a kor alapján történő elítélést az egyik legnehezebb felismerni és elkerülni. Munkáltatók gyakran lehetetlenné teszik a kor diszkrimináció kiszimatolását. Szóval, ha egy idősebb munkakereső vagy egy erős piaccal szemben és sejted, hogy a korod szerepet játszik, milyen lépést tudsz tenni, hogy legyőzd ezt az akadályt? Itt van néhány javaslat.

Ne mondd el a korodat előre

Amennyire lehetséges, tartsd az önéletrajzodat kor-jelzőmentesen, amik engedhetnék az elfogult munkáltatóknak, hogy elutasítsanak az interjú előtt. Ne tartalmazza a bizonyítványok dátumait, és csakis az elmúlt tíz éved lényeges pozícióit oszd meg a munkatörténetedben. Sehol se jelentsd be a korodat vagy a születési idődet az önéletrajzodban, jelentkezésedben vagy a kísérőleveledben.

Aggodalmak pozitivitással

Ha aggódsz, hogy a munkáltatók el fogják utasítani a jelentkezésed a korod miatt, kérdezd meg magadtól, hogy miért. A szerep fizikai állóképességet, a közösségi média használatát vagy egy tinédzserkorú fogyasztó piacnak a megértését követeli? Ez esetben, szükséges nyugalmasan elszámolnod a potenciális aggodalmakkal. Lehet, hogy vannak vagy lehet, hogy nincsenek ilyen készségeid, de fel tudod ajánlani azokat azokat a tulajdonságaidat, mint a vezetői tapasztalat és a mélyreható iparági ismeretek.

Ne hozz létre olyan problémákat, amik nincsenek

A lényeg, hogy ne előlegezd meg ezeket a problémákat magadnak (önbeteljesítő jóslat). Ha úgy tekintesz magadra, mint egy kiörgedetett, haszontalan álláskereső, akkor a munkáltatók is ezt fogák látni rajtad. ne éreztesd ezt velük. Ne gátló tényezőként, hanem lehetőségként tekints életkorodra.

Légy készen leküzdeni

Ismerd a jogaidat. Ismerd fel, amikor egy munkáltató bizonyos szakkifejezéseket és intézkedéseket használ, amik egyértelműen a diszkrimináció jelei és légy készen kezelni ezt. Ez lehet, hogy egy kis jogi tudást vagy útmutatást igényel egy humánerőforrás szakértőtől vagy karrier tanácsadótól.

Légy türelmes

 Lehet, hogy egy kisebb emelkedővel nézel szembe, ezért ne veszítsd el a türelmedet vagy ne kedvtelenedj el, ha nem tapasztalsz azonnali sikert. Csak haladj előre, tartsd a színvonalad magasan, és fókuszálj a sikerre.

A poszt először a LiveCareer Blogon jelent meg.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek

Sokszor kedvezőtlen, kellemetlen körülmények között hagyjuk el a munkahelyünket. Kirúgtak, mert hibáztunk?  Nézeteltérésünk volt a főnökünkkel?  Borzalmasak voltak a munkahelyi körülmények? Egyszerűen csak kiégtünk? Hogyan nyilatkozzunk egy állásinterjún, ha előző