3 kérdés, amit ne tegyünk fel az állásinterjún

Szerző: | 2016-12-21

interview-1018333_960_720Vannak dolgok, amikre nagyon kíváncsiak vagyunk. Főleg, ha a leendő munkahelyünkről van szó. Van azonban néhány, amivel óvatosnak kell lennünk. Szeretnénk most tippeket adni a „Van valamilyen kérdése még az állással kapcsolatban?” helyzethez. Mit ne kérdezzünk, és mit kérdezzünk ezek helyett inkább?

 1. Milyen gyakran cserélődik a munkaerő a cégnél?

Persze, hogy szeretnénk tudni, hogy milyen a cégnél a munkaerő fluktuációja. Azonban erre így konkrétan rákérdezni nem biztos, hogy szerencsés. Helyette inkább arra kérdezzünk rá, hogy a csapat tagjai, akikkel együtt fogunk dolgozni, mióta vannak a cégnél. Az talán szerencsésebb megfogalmazás, és így is hozzájuthatunk a szükséges információhoz.

 1. Milyen gyakran léptetik elő az embereket?

Legtöbbünk számára fontos szempont, hogy milyenek az előrelépési lehetőségek a cégnél. De itt sem mindegy, hogy milyen módon tesszük fel a kérdést. Ha azt a képet sugalljuk, hogy mi csak a ranglétrán akarunk előrelépkedni, hogy több pénzünk legyen. Ehelyett inkább fogalmazzunk úgy, hogy milyen lehetőségek van a szakmai fejlődésre. A válaszból valószínűleg hamar ki fog derülni, hogy milyen módon invesztál a cég a munkavállalóiba. Ha a belső munkaerőt szeretnék fejleszteni, az jó jel, mert akkor nem annyira valószínű, hogy egy külsős szakértőt vesznek fel később, hanem inkább „kinevelik” ezt a réteget maguknak. (pro tipp: A LinkedIn profilokból könnyen kideríthetjük, hogy ki hogyan fejlődött a cégnél. Általában jól nyomon követhetőek a betöltött pozíciók és időtartamok.)

 1. Mennyit kell dolgozni, mennyi a munkaidő?

A legtöbb álláshirdetésből már tudni fogjuk, hogy mennyit kell dolgozni majd.

 • „Elvárás a három műszak vállalása”
 • „Két műszakos munkarend”
 • „Munkavégzés heti 40 órában”

Valamilyen utalás általában van már a hirdetésben is. Ha még sincs, akkor valószínűleg egy irodai munkakörben 8:00 – 16:00, vagy 9:00 – 17:00. Ha pedig rugalmas a munkaidő, azt is jelezni fogják. Ha semmilyen információnk nincs, és nem vagyunk biztosak benne, akkor se úgy tegyük fel a kérdést, hogy mennyit kell dolgozni egy nap, vagy hányra kell jönni és meddig kell maradni? Ebből arra fognak következtetni, hogy folyton csak az órát fogjuk bámulni, és alig várjuk, hogy leteljen a munkaidő. Szerencsésebb inkább arra rákérdezni, hogy hogyan néz ki egy átlagos munkanap a leendő csoportunkban. Erre általában válaszként megkapjuk azokat a normákat, szokásokat, amelyeket követni kell. Lehet, hogy papíron nyolctól négyig tart a munkaidő, de sok helyen ez azt jelenti, hogy reggel hét és este 6 között kell ledolgozni azt. Ezt érdemes már az elején kideríteni.

Ez csak három példa. Ha hallottál, vagy tettél már fel hasonló kérdést, aminek megfogalmazása nem volt túl szerencsés, oszd meg velünk, hogy más is tanulhasson belőlük!

Hozzászólások: “3 kérdés, amit ne tegyünk fel az állásinterjún

 1. Piroska

  Én még olyat nem láttam, hogy 8-tól 4-ig. Az ebédszünetet mindig hozzácsapják a végéhez, akkor is, ha soha az életben nem tudod kivenni. Ez lehet 35 perc, meg 1 óra is.

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

tizenhét + nyolc =